Hier kan je ons vinden

De Goudsbloem groeit in de Koetsweg 13, 3010 Kessel-lo

Voor inlichtingen of inschrijvingen:

E-mailadres: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Verantwoordelijke, Helder Steemans, gsm: 0484 925 972

 

Enkel voor Goudsbloemouders (NIET voor inschrijvingen of inlichtingen):

GSM Goudsbloem: 0485 85 48 98

E-mail: goudsbloem levana.be

 

Openingsdagen/-uren

De Goudsbloem opent haar blaadjes elke weekdag om 6u en sluit ze weer om 17u.

Brengen kan tot 9u. Afhalen van 15u tot 17u.

We werken enkel met hele opvangdagen (min. van 9u tot 15u) en vaste opvangdagen (min 3 dagen/week).

De Goudsbloem is minstens 220 dagen per jaar open.

(->Zie sluitingsdagen)

 

Voorrangsbeleid

In De Goudsbloem kijken we voor toewijzing van plaatsjes vooral naar het evenwicht tussen de kleintjes en de grootjes in de groep.
Kindjes die reeds een broertje of zusje bij ons hebben (gehad) of van medewerkers krijgen voorrang. Wij houden voldoende plaatsjes vrij voor kindjes uit kwetsbare gezinnen, alleenstaanden en pleegkindjes.
Wij vinden het belangrijk dat ouders zich kunnen vinden in onze visie, zodat we op een gemoedelijke manier samen kunnen instaan voor de opvoeding van het kind.

 

Financieel-Kind & gezin

 De Goudsbloem staat onder toezicht van Kind & Gezin.

De ouders betalen via het IKT-systeem. Hiervoor dien je bij Kind & Gezin een kindcode aan te vragen. Op basis van het gezamenlijk inkomen bepalen zij de dagprijs.

Naast deze basisbijdrage vragen wij een vergoeding voor luiers en onkosten voor het wassen.

We vragen ook een vergoeding bij te laat gemelde afwezigheden en het overschrijden van de openingsuren, we werken met respijtdagen en vragen een dagvergoeding bij te laat gemelde afwezigheidsdagen.

 ->zie overeenkomst

Facturen worden verstuurd via mail aan het begin van de volgende maand. Om het voor jullie en voor ons wat gemakkelijker te maken en om onze administratieve lasten te verminderen, bieden  de mogelijkheid om te betalen met domiciliering. Enkel opvangfacturen zullen langs deze weg geïnd worden.

 ->zie domiciliering

 

In de Goudsbloem zijn kindjes welkom vanaf 6 maanden tot 3 jaar.

Wij stimuleren ouders om hun kindjes niet té snel naar de kinderopvang te sturen. Wij raden de leeftijd van zes maanden of ouder aan omdat we het in onze pedagogische visie heel belangrijk vinden dat baby’s een hechte band kunnen opbouwen met hun eigen (pleeg)moeder(s), (pleeg)vader(s)). Voor zes maanden zijn ze nog zo fragiel en vaak hulpeloos. Een stevig en beweeglijk lichaampje zal hun ook meer zelfvertrouwen geven in hun nieuwe omgeving. Uit ervaring hebben we ook geleerd dat vele (vnl. moeders) na drie maanden fysiek en emotioneel nog niet klaar zijn voor deze grote stap. Als opvang kunnen wij ook nooit hetzelfde broodnodige fysieke contact en dezelfde liefdevolle warmte geven als thuis. Jammer, maar dat is zo. (->overgang naar kinderopvang)

 

Maar… langs de andere kant stimuleren we ouders ook om hun kindje niet té snel naar school te laten gaan, maar de overgang pas te maken als een kind er klaar voor is. Daarom reserveren we een plekje voor ieder kind bij ons tot (en met) de schoolvakantie vlak voor of vlak na hun derde verjaardag. Rond de leeftijd van 2 jaar bekijken we het samen. Bij deze keuze vinden we het heel belangrijk dat de kindjes zelfstandig en sterk genoeg in het leven staan om de grote stap naar school te maken. (-> overgang naar school; We kijken hier naar zindelijkheid, zelf aan en uitkleden, eten, taal, nog behoefte heeft aan middagdutjes maar ook of een kindje motorisch klaar is, nood heeft aan samenspel, verveling kan overwinnen, taakjes kan uitvoeren,…)

 

De Goudsbloem is een gemende kleinschalige kinderopvang, tot 16 kindjes/dag.

In onze speelruimte spelen zowel de kleintjes (6-18 maanden) als de grootjes (18-36 maanden) samen. Elk groepje heeft zijn eigen dagritme en ook verzorger. Er zijn verschillende momenten dat hun dagritme samenvalt. Dit zorgt ervoor dat ze met elkaar kunnen spelen, van elkaar kunnen leren en ook contact hebben met de andere verzorgers. De overgang van de ene naar de andere groep is hierdoor ook al vertrouwd. Er zijn ook momenten waarop hun dagritme niet samenvalt wat maakt dat de groep op dat moment kleiner is en meer leeftijdsgebonden activiteiten plaatsvinden.

We proberen onze dagen zo rustig en harmonisch mogelijk te laten verlopen. Daarom beperken we onze opvang tot 16 kindjes per dag. De kindjes hebben vaste opvangdagen (min.3 dagen/week) en kunnen enkel voor hele dagen (min. van 9u tot 15u) komen. Extra opvangdagen aanvragen is mogelijk.

Ons team bestaat uit verschillende verzorgers. De kindjes zullen zich met de verschillende verzorgers kunnen verbinden. In het uurrooster streven we ernaar dat elke groep zo veel mogelijk zijn eigen verzorgers heeft. Tijdens verschillende uren van de dag voorzien wij meer verzorgers dan wettelijk nodig is om genoeg aandacht te kunnen schenken. En dan nog zijn er vaak nog ogen en handen tekort :)

Wij werken ook vaak samen met vaste vrijwilligers. (->vrijwilligers)

 

Wenmomenten

In De Goudsbloem hechten we veel belang aan de verwelkoming van nieuwe kindjes en ouders. Beiden dienen zich bij ons thuis te voelen. Ouder(s) en kindje(s) worden op voorhand uitgenodigd om  op bezoek te komen voor een kennismaking. Ze kunnen samen met hun kindje even wennen aan de nieuwe omgeving en de verzorgsters. Ook wij leren jullie hierdoor beter kennen en de gewoontes van het kindje(s).

Op de eerste wendag kunnen de ouder(s) samen met hun kindje(s) een uurtje komen wennen in de speelruimte.  Nadien bouwen we rustig de wendagen van het kindje alleen op. De eerste keer een uurtje zonder ouder(s), dan een voormiddag, dan tot na het middagslaapje,… Afhankelijk van het verloop laten we dit soms korter of langer duren. Dit gebeurt steeds in gezamenlijk overleg met de ouders.Nadien bouwen 

Om het kindje(s) beter te leren kennen vragen we om een korte biografie te schrijven over de zwangerschap, geboorte, de eerste maanden, de gezinssamenstelling,....

->zie biografie 

Brengmoment

Wij vragen om de kindjes voor 9u te brengen. Het is ook het fijnste voor de opbouw van de dag als alle kindjes samen en in hetzelfde ritme kunnen meestromen, dus wij vragen uitdrukkelijk om op tijd te komen.

Voor de veiligheid en de rust van alle kindjes komen de ouders niet in de speelruimte of tuin. Zij zetten hun kindje af bij het poortje. Wij houden steeds rekening met de sfeer in de speelruimte, afhankelijk daarvan hebben wij soms meer of minder tijd voor een gesprekje. Wou je ons toch nog iets zeggen en is het niet gelukt dan kan het ook via sms of WhatsApp. 

Voor uitgebreidere gesprekken over de ontwikkeling van je kindje maken we graag een aparte afspraak.

Ben je door onvoorziene omstandigheden te laat? Laat het ons weten via sms of WhatsApp

 Je kan in specifieke gevallen je kindje later brengen als je dit op voorhand even bespreekt.

 

Afhaalmoment

De kindjes afhalen kan vanaf 15:00. Wij vragen om ten laatste om 16u50 te komen zodat we nog voldoende tijd hebben voor de briefing en dat De Goudsbloem haar blaadjes kan sluiten om 17u00. Elke avond ontvang je van ons een mail, daarin geven wij ook schriftelijk nog wat informatie. 

Voor uitgebreidere gesprekken over de ontwikkeling van je kindje maken we graag een aparte afspraak.

Voor de veiligheid en de rust van alle kindjes komen de ouders niet in de speelruimte, keuken of tuin. Wij brengen de kindjes naar het poortje.

Ben je door onvoorziene omstandigheden te laat? Laat het ons weten via sms of WhatsApp

Je kan in specifieke gevallen je kindje vroeger afhalen als je dit op voorhand even bespreekt.

 

Samen opvoeden

It takes a village to raise a child.

Daarnaast mogen we niet vergeten om al diegene die rond het kind staan voldoende steun te geven en te dragen zodat ze aan het kind kunnen geven wat die nodig heeft.

Wij vinden het heel belangrijk dat er een goede communicatie en samenwerking is tussen de kinderverzorgsters en ouders én de ouders onderling. Hoe beter deze is, hoe beter we elkaar kunnen helpen (en dat heeft elke opvoeder nodig) en hoe beter we de kindjes kunnen laten bloeien en groeien.

In de eerste plaats maken we zo veel mogelijk tijd vrij tijdens het breng- en afhaalmoment. 

Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat ouders zich mee willen engageren om de Goudsbloem te laten bloeien en groeien. Dit is op vele manieren mogelijk. Ieder naar eigen kunnen en vermogen.

We proberen we een aantal keer per jaar een ouderavond te organiseren. Op deze avonden vertellen we over de kindjes en/of komen er pedagogische thema’s aan bod. Op deze avonden is er ook voldoende tijd voorzien om kennis te maken met andere ouders.

We nodigen jullie ook uit om mee onze jaarfeesten te vieren en organiseren een kampeerweekend aan het begin van de zomervakantie en een Ardennenweekend rond de herstvakantie. 

Meestal gaan we dus feestend door het leven maar af en toe nodigen we jullie ook uit voor onze tuinwerkdagen of grote kuis.

De ouders hebben zelf een WhatsApp groep opgericht waarin informatie en vragen gedeeld kunnen worden. De Goudsbloem deelt hier ook af en toe foto'tjes of liedjes.

En voor wie nog meer wil... je kan ook een plaatsje krijgen in de raad van bestuur van Levana VZW

 

Voor belangrijke informatie gebruiken we e-mail.

Voor snelle en persoonlijke communicatie gebruiken we sms en Whatsapp.

 

Ritme en regelmaat

Wij hechten grote waarde aan ritme in het leven van kinderen. Ritme geeft kleine kinderen houvast en heeft een weldadige uitwerking op hun ontwikkeling; door de herhaling kunnen de kinderen zich verdiepen en steeds beter verbinden met de activiteiten. Bovendien is dit zeer belangrijk voor hun wilsontwikkeling.

Ritme vatten wij hier op zoals de seizoenen het ritme van het jaarverloop zijn. Een lente hoeft niet ieder jaar precies hetzelfde te zijn, maar heeft toch een herkenbare kwaliteit.

Zo is het ook met het dagverloop bij ons. De kinderen komen op vaste dagen, ze spelen, zingen, verzorgen de tuin, slapen en eten … op steeds wederkerende tijdstippen.

We betrekken wat er zich buiten in de wereld afspeelt in een kunstzinnige vertaling op de kinderen. Er is een seizoenstafel die steeds in het thema van de tijd is uitgewerkt, zoals de Sint in december, Sneeuwklokjes, lentetaferelen, de paashaas …

We vieren ook jaarfeesten op een voor de kleine kinderen geschikte manier; geen overdaad aan indrukken maar een gezellige knusse feeststemming, en met voldoende lange opbouw naar een feest toe. Op de verschillende feesten zelf zijn ook de ouders heel welkom om mee te komen vieren en om het samen gezellig te maken. 

 

Voeding

In De Goudsbloem hechten wij veel waarde aan hoe en wat we eten.

Dagelijks bereiden we verse vegetarische maaltijden met biologische lokale ingrediënten.

Wij geven geen ontbijt. We veronderstellen dat elk kind voor het naar de crèche komt goed gegeten en gedronken heeft. Ons dagelijks eetpatroon bouwt hier immers op voort.

Rond 9u hebben we met de grootjes een thee- momentje. Hier krijgen ze ook een klein hapje; een stukje appel, framboosjes uit de tuin of nootjes.

Rond 11u eten we groentjes. Onze warme groenten maaltijd bestaat uit veel verschillende groentjes, in allerlei vormen (stukjes, papjes, grote stukken, soep), graan en eiwitbronnen (linzen, kikkererwten, eieren, seitan, nootjes, zaden,yoghurt..).Elke dag van de week geven wij een vast graan: maandag is rijstdag, dinsdag is quinoadag, woensdag is gierstdag, donderdag is het pastadag en vrijdag is het haverdag. Hierbij drinken we water of kruidenthee.

Zie->Voedingsschema per dag

Rond 15u30 fruitjes. Onze fruit maaltijden bestaan voor de kleintjes uit verse warme fruitpapjes met graantjes. Voor de grootjes uit verschillende stukjes fruit. Hierbij drinken we water of thee of een sapje.

Voor kinderen met allergieën vragen wij een bevestiging van een dokter. In de mate van het mogelijke passen wij onze voeding aan. Indien nodig vragen wij de ouders om aangepaste voeding te voorzien.

Wij verwachten dat de kindjes die bij ons starten al gewend zijn aan vaste voeding. Indien dit nog moeizaam verloopt kunnen we een combinatie van (moeder)melk en vaste voeding geven. Deze combinatie proberen we, omwille van organisatorische redenen, te beperken tot 3 weken. Nadien vragen wij, ook omwille van organisatorische redenen, om de (borstvoedings)melk thuis te geven.

Wij stimuleren de kindjes om zo vroeg mogelijk zelfstandig te eten en te drinken uit een gewone beker. Altijd fijn als dit thuis ook wordt geoefend.

De maaltijdbegeleiding zien we als een belangrijk pedagogisch aspect. Wij proberen de kindjes regelmatig te betrekken bij de bereiding van de maaltijd; samen groentjes snijden, broodjes of koekjes bakken, vuile slabjes naar de wasmand te brengen, bekers halen, handjes wassen zijn hier enkele voorbeelden van. We starten de maaltijd ook samen met een liedje, wat de betrokkenheid en rust bij de maaltijd vergroot.

Spreukje

De aarde doet het groeien

en het zonlicht doet het bloeien

Rijp wordt het van de regen

Drievoudig draagt het zegen

Gezegende maaltijd   Eet smakelijk allemaal

 

Drinken

De kinderen leren vanaf zes maanden uit een gewone beker te drinken. Zo leert je kindje de vloeistof aan te zuigen en juist te doseren en de lipjes rond de bekerrand te sluiten. Dit is goed voor zijn latere taalontwikkeling en voor de stand van de tandjes. Het is fijn als het drinken uit een gewone beker ook thuis wordt. 

Wij geven een afwisseling van water, thee, diksap, gekookte-appelschilletjes-thee, sap …

Het geven van (borstvoedings)melk is om organisatorische reden niet haalbaar. We vragen om dit zo veel mogelijk thuis of bij het breng- of afhaalmoment te geven.

 

Slapen

In de Goudsbloem hechten we heel veel belang aan het slapen, dit is een moment van verwerking en terug op krachten komen.

Wij werken met een vast slaapritme.

De kleintjes slapen ongeveer van 9 u tot 10u30 en van 13 u tot 15 u.

De grootjes slapen ongeveer van 12u30 tot 15u.

Wij hechten veel belang aan een zo rustig en volledig mogelijk slaapmoment voor alle kinderen. Omdat de kindjes met meerdere  in een slaapkamer liggen is dit niet altijd evident. 

Onze slaapkamers bevinden zich op de eerste verdieping, ze worden voldoende verlucht en zijn donker. Elk kindje heeft zijn eigen bedje met een lakentje en een wollen dekentje. Ouders brengen zelf een eigen slaapzakje (uit natuurlijke materialen) mee voor hun kindje. De kindjes kunnen ook hun eigen knuffeltje meebrengen (ook hier graag uit natuurlijke materialen en zonder lichtjes of geluidjes).

Als er thuis bepaalde slaaprituelen zijn (een liedje, een bepaalde knuffel …) is het prettig als u die ons meedeelt; dan kunnen wij hier in een overgangsfase rekening mee houden. (->zie documenten: slaaphouding)

Wij streven er naar dat de kindjes zelfstandig in slaap kunnen vallen in hun eigen bedje.

Inbakeren

Kindjes die moeite hebben om zelf in slaap te vallen, alleen hazenslaapjes doen, snel overprikkeld zijn of veel huilen zonder aanwijsbare oorzaken kunnen baat hebben bij het inbakeren. Inbakeren is het van schouders tot en met voeten inwikkelen van een kind in een doek om geborgenheid te geven zodat hij zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap. Omdat regelmaat en slaap zo belangrijk zijn voor de gezondheid proberen we bij deze kindjes soms de inbakertechniek.

->Zie reglement inbakeren

Tutjes

Om te slapen kunnen de kindjes die het nodig hebben een tutje gebruiken. Bij de overgang van de kleintjes naar de grootjes (rond 18 maanden) bouwen we dit af en slapen ze zonder tutje

De tutjes mogen geen tutketting hebben en graag genaamtekend.

Knuffeltjes

De kindjes kunnen ook hun eigen knuffeltje (liefst uit natuurlijke materialen en zonder lichtjes of geluidjes) meebrengen.  

Kind & Gezin raad knuffeltjes onder 1 jaar af.

 

De dagverloop

-> zie dagverloop kleintjes

-> zie dagverloop grootjes

 

Spel en speelgoed

Ook hierover hebben wij bewust nagedacht en via uitproberen ontdekt wat volgens ons het beste werkt voor de leeftijd van deze kinderen, die in een groep samen dienen te leven.

Ons spel

Een belangrijk uitgangspunt met betrekking tot spelen is dat wij de kinderen niet animeren, maar ze begeleiden in hun activiteiten en spel. Soms duurt het bij een kind wat langer om uit eigen kracht tot spel te komen en gaat er een fase van gezonde verveling aan vooraf. In tegenstelling tot de meeste opvattingen zien wij een positief element in deze momenten van verveling. Zo ontwikkelen de kinderen namelijk het vermogen uit eigen kracht tot spel te komen. Dit is een eigenschap die zich later zal manifesteren als initiatiefkracht en een sterke wil.

Bij de huishoudelijke taken proberen we de kinderen te betrekken door hen uit te nodigen om in dit plezier te delen. De was plooien, de groenten snijden, het fruit raspen … worden al snel met veel liefde door de kinderen meegedaan.

Muziek brengen we door zelf te zingen met de kinderen en door zelf instrumenten te bespelen. Er worden liedjes en versjes in de kring gedaan, maar ook voor het eten, bij het opruimen, het naar buiten gaan, bij het wassen van de handen, het plooien van de was …

Tekenen, schilderen en knutselen voor jaarfeesten of tussendoor zijn enkele activiteiten die wij speciaal voor de kindjes opzetten omdat wij merken dat dit een weldadige uitwerking heeft op hun ontwikkeling. Wij vinden het echter belangrijk om een juiste verhouding te vinden tussen een geleide activiteit en vrij spel, omdat we ook veel waarde hechten aan het zelf tot spel komen, en zelf spelen.

Ons speelgoed

Ons speelgoed is zo veel mogelijk van natuurlijke materialen en is niet overdadig aanwezig. We kiezen er voor om niet te veel speelgoed te hebben zodat er nog ruimte is om te spelen en zodat de kinderen vanuit hun eigen creativiteit tot spelen kunnen komen. We bieden ook zo weinig mogelijk op een directe manier speelgoed aan, maar laten de kinderen voornamelijk vanuit de nabootsing (van het dagelijkse leven) tot spel komen. 

In de speelruimte proberen we een vreugdevolle stemming te handhaven, met voldoende spelmogelijkheid en activiteiten, maar ook steeds met de noodzakelijke rust, waarin kinderen zo goed gedijen. Wij zetten geen radio of cd’s aan, enkel gezang of de geluiden van de kinderen zelf zijn te horen in onze leefruimte.

Onze inrichting

In onze grote speelruimte kunnen de kindjes naar hartenlust hun grove motoriek oefenen. Wij hebben houten bakjes om te klimmen of te verplaatsen of te bouwen, wij hebben een klimrekje, een schommelpaardje, fietsjes om op te rijden …

In onze kleine ruimte die afgesloten is met een hekje, houden we het rustiger. Er is een keukentje, poppenbedje … 

We hebben een groot schuifraam met een overdekt terras dat aansluit op de speelruimte. Dit zetten we zowel in de zomer als winter zo veel mogelijk open.

We hebben ook een tuin waarin we bijna dagelijks gaan spelen.

 

De juiste kleding

In Noorwegen zeggen ze: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.” Wij dragen dit gezegde ook mee in De Goudsbloem.

Met de grootjes proberen we elke dag naar buiten te gaan en van alle seizoenen en alle weersomstandigheden te proeven. Voor de kleintjes zetten we heel vaak de deuren naar het terras open, ook in de winter. Daarom is het heel belangrijk om aangepaste  kleding mee te geven. Zoals regenpak, laarsjes, muts en sjaal, zonnehoedje, zonnecrème…

Hou er ook rekening mee dat wij graag rollen in de modder en springen in de plassen. De kleertjes worden regelmatig goed vuil. 

 

Luiers

In De Goudsbloem kiezen wij voor het gebruik van herbruikbare biokatoenen luiers. Dit geeft ons extra werk maar we hopen hiermee de afvalberg een beetje te verkleinen en een mooie wereld te schenken aan de kindjes. 

Deze luiers zijn van De Goudsbloem; het gebruik en het wassen hiervan zit verwerkt in de maandelijkse onkostenvergoeding. 

Herbruikbare luiers zijn dikker dan wegwerppampers. Hou hiermee rekening bij de keuze van de broeken.

-> zie overeenkomst 

De kastjes

Wij hebben een ruime inkomhal met voldoende kastjes voor elk kindje. De kleintjes hebben nog een apart bakje. Er zijn ook verschillende kapstokken en plaats voor de laarsjes.

De kastjes/bakjes zijn voor ons de dagrugzakjes van de kindjes en daarin zit het liefst alles wat we op een dag voor je kindje nodig kunnen hebben. Kijk elke dag na of alles erin zit.

Gelieve alles steeds te voorzien van de naam van je kindje.

-> zie meenemen naar De Goudsbloem

 

Zieke kindjes in De Goudsbloem

-> zie reglement zieke kindjes

Copyright helder © 2016. All Rights Reserved.